Tania Kross

Mezzosopraan Tania Kross, geboren op Curaçao, zong al op haar zesde in een kerkkoor. Zij studeert bij Henny Yana Diemer en Monique Wagemakers. In 2000 won zij de NPS cultuurprijs. Ook won zij de eerste prijs in het Cristina Deutekom Concours 2000, en een aanmoedigingsprijs in de Rosa Ponselle International Competition for Vocal Arts (New York). In 2003 vertegenwoordigde Tania Kross Nederland op het prestigieuze BBC Singer of the World Contest in Cardiff, en komend seizoen is zij uitverkoren tot 'Rising Star' van het Concertgebouw, en zal in de belangrijkste zalen ter wereld recitals mogen geven.

Tania Kross zong onder andere bij de Staatsoper Hamburg, Bij Theater Bielefeld, en de Nationale Reisopera. Haar rollen waren onder andere Baba in Stravinsky's The Rake's Progress, Zita in Puccini's Gianni Schicchi, Orlofsky in Die Fledermaus. De titelrol in Bizet's Carmen, zong zij in een regie van Pierre Audi. Na twee jaar vast verbonden te zijn aan de Staatsoper Hannover, mag ze daar komend seizoen als gast terugkeren. Daar was zij inmiddels te horen als Cherubino (Le nozze de Figaro), Suzuki (Madama Butterfly), Romeo (I Capuletti e I Montecchi), Sesto in Giulio Cesare,en als Don Ramiro (La finta gardiniera).