» Medewerkers

Mirjam Grote Gansey

De ontwerpster Mirjam Grote Gansey heeft vele theater-, opera-, dans-, film- en televisieproducties op haar naam staan. Zo ontwierp zij voor klassiek repertoire zoals Racine's Phèdre en Andromaque, Ibsens' Wanneer wij doden ontwaken, Vrouw van de Zee en Spoken, Tjechovs Kersentuin en Drie Zusters, Vondels Gijsbrecht van Aemstel, Groot en Klein van Botho strauss en nieuwgeschreven werk zoals Het Vergeten en De Ondergang van Friesland.

Zij maakte eveneens ontwerpen voor dans en film, zoals George's Day Out en De Feeks en de films de Vuurtoren van Pieter Verhoeff en Walden van Lodewijk de Boer en vele anderen. Onder de opera's die zij heeft vormgegeven behoren Woutertje Pieterse van Konrad Boehmer, Erendira van Klaas de Vries, Orfeo ed Euridice van Gluck, Mahagonny van Weill, der Fliegende Hollander van Wagner, Rusalka van Dvorak en Creon van Huub Kerstens.

Zij ontwierp decors voor grote spektakels, zoals voor de opening van het Luxortheater in Rotterdam, maar ontwierp ook theatrale kunstwerken, installaties en entreehallen. Op de prestigieuze Quadriënnale van Praag won zij de Gouden Medaille voor haar werk.

Naast haar decor- en kostuumontwerpen voor theater doceert zij aan diverse academies in Nederland en Belgie en zit zij in een aantal adviesraden en commissies voor theater. In de nabije toekomst staan producties als Wachten op Godot bij het Nationale Toneel en opera's als Pelléas> en Mélisande op het programma.

<< terug


Stichting Rixt © 2004