» Medewerkers

Henk Alkema

Henk Alkema werd in 1944 geboren in Harlingen. Hij studeerde piano aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag bij Leon Orthel en werd actief in de wereld van de Jazz en ge´mproviseerde muziek.Hij was medeoprichter en componist van theatergroep Honoloeloe. Met Hessel van der Wal schreef Alkema een grote hoeveelheid Friese liederen. Hij maakt talloze opnamen bij verschillende omroepen.

In 1976 gaat hij orkestdirectie studeren bij Willem Frederik Bon en later bij Zolt Deaky en Huub Kerstens. Hij dirigeert amateur-orkesten en het Frysk Orkest en componeert muziekprogramma's voor kinderen. Samen met Edwin Rutten maakt hij De Kinderman, een introductie tot het symfonieorkest en het sprookje Pepe.

In 1978 wordt hij docent op de MPA te Leeuwarden en in 1983 compositiedocent op het Utrechts Conservatorium. Hij wordt co÷rdinator Lichte Muziek en van 1994 tot 1996 is hij waarnemend directeur. Vanaf 1996 is hij weer hoofdvakdocent Compositie.

Hij componeert muziek voor Toneelgroep SATER te Amsterdam en THEATER te Arnhem. Voor de AVRO componeert hij een honderdtal muziekraadsels voor het Kinderprogramma "Op een Klein Stationnetje" op Radio 4, In opdracht van het Frysk Festival componeert hij in 1989 de opera Rixt. Verder componeerde hij symfonische- en kamermuziek, muziek voor film, theater en ballet, muziek, songs en liedjes, liederencycli en muziek voor symphonic band en fanfareorkest.

<< terug


Stichting Rixt © 2004