Hans Leenders

Hans Leenders werd geboren in 1971. Hij begon in 1989 zijn studie slagwerk aan het Rotterdams conservatorium bij Willem Heessen en Robert van Sice en behaalde zijn UM-diploma in 1995. Tevens studeerde hij orkestdirectie bij o.a. Arie van Beek. In 1992 ontving hij de 'Kranichsteiner Musikpreis' tijdens de Ferienkurse für neue Musik in Darmstadt. Hij kreeg deze prijs voor zijn verdiensten als artistiek leider van het ensemble 'Percussive Rotterdam'. Met dit ensemble behaalde hij in 1993 een tweede prijs en de speciale slagwerk-prijs bij het 'Internationale Gaudeamus Vertolkers Concours'. In 1995 kreeg hij een vaste aanstelling als slagwerker in het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Sinds 1997 is hij verbonden als hoofdvakdocent klassiek slagwerk aan het Rotterdams conservatorium.

In juni 1997 kreeg hij de 'Anton Kersjes beurs' voor jonge dirigenten uitgereikt waarbij hij het Nederlands Kamerorkest dirigeerde. Sindsdien volgde hij masterclasses bij Ilja Moesin, Valery Gergiev en Jorma Panula. In augustus 1998 was Leenders finalist van het internationaal Kirill Kondrashin dirigenten concours. In augustus 1999 benoemde het Rotterdams Philharmonisch Orkest hem tot assistent-dirigent. Die aanstelling werd mogelijk gemaakt door de Bernard Haitink Beurs 1999, welke ten behoeve van Hans Leenders aan het Rotterdams Philharmonisch Orkest werd toegekend. De beurs heeft tot doel orkesten in de gelegenheid te stellen om jonge dirigenten van een 'training on the job' als assistent-dirigent te laten profiteren. Sindsdien dirigeerde hij onder meer het Residentie Orkest, het Noordhollands Philharmonisch Orkest, het Nederlands Philharmonisch Orkest, het Radio Symfonie Orkest, het Gelders Orkest, het Noord Nederlands Orkest, Holland Symfonia en het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

In september 2001 maakte Hans Leenders grote indruk toen hij op zeer korte termijn Valery Gergiev verving tijdens een deel van het openingsconcert van het Gergiev Festival met het Rotterdams Philharmonisch Orkest en tijdens een Matinee op de vrije zaterdag in het Concertgebouw, eveneens met het Rotterdams Philharmonisch Orkest, die op televisie is uitgezonden. Publiek en pers reageerden enthousiast: "Tovenaarsleerling redt Rotterdams Orkest" kopte Trouw. Recenter heeft Hans Leenders dirigent Paavo Berglund op korte termijn vervangen bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest, en heeft hij er ook zijn eerste eigen programma gedirigeerd.

In de nabije toekomst zal hij te gast zijn bij diverse Nederlandse orkesten, zoals Holland Symfonia, het Noord Nederlands Orkest, het Residentie Orkest en wederom het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Inmiddels heeft de carrière van Hans Leenders zich naar het buitenland uitgebreid. Zo maakte hij in november 2002 zijn debuut bij het Orchestre National du Capitole de Toulouse, waar hij in april 2004 zal terugkeren. In april 2003 debuteerde hij bij het Orchestre de chambre d'Auvergne en in mei 2004 zal hij zijn debuut maken bij het Orchestre de Chambre de Lausanne. In 2004/2005 zal Hans Leenders opnieuw het Rotterdams Philharmonisch Orkest dirigeren gedurende enkele abonnementsconcerten en hij zal zijn debuut maken met het Koninklijk Concertgebouworkest. Tevens heeft Valerery Gergiev hem uitgenodigd om het orkest van het Mariinsky Theater in St. Petersburg te dirigeren.