» Welkom
» Totstandkoming
» Synopsis
» Levensbeschrijving
» Sponsors

Welkom op de website van opera Bonifacius

Op donderdag 9 september 2004 vindt in Stadsschouwburg De Harmonie de wereldpremière van de opera Bonifacius plaats, geschreven door componist Henk Alkema op een libretto van Peter te Nuyl.

Deze coproductie van Stichting RIXT en De Harmonie te Leeuwarden beleeft zes voorstellingen: 3 in Leeuwarden en verder in Dokkum, Groningen en Utrecht.


ontwerp affiche: Gert Jan Slagter

Dit jaar is het 1250 jaar geleden dat Bonifatius bij Dokkum werd vermoord. Stichting RIXT zag hierin een boeiend gegeven voor een nieuw muziektheaterwerk en in opdracht van het Fonds voor de Scheppende Toonkunst en de Eduard van Beinum Stichting werd in het kader van het Bonifatiusjaar deze nieuwe opera geschreven.

Alkema en Te Nuyl schetsen een Europees drama, waarin de geschiedenis anders wordt gelezen dan in de schoolboekjes: een historische confrontatie als moderne dialoog over zingeving en tolerantie, over religie en macht.

Dirigent Hans Leenders zal het Noord Nederlands Orkest (NNO) leiden. Medewerking verlenen het Noord Nederlands Concertkoor en het Roder Jongenskoor. Naast de Britse bariton Mark Holland, die de titelrol van Bonifacius zal zingen, zijn is keur van solisten aangetrokken: de Nederlandse bariton Frans Fiselier, mezzosopraan Tania Kross en tenor André Post, de Amerikaanse alt Bonita Hyman en de Spaans/Amerikaanse countertenor Joseph Schlesinger.

De benodigde gelden zijn toegezegd door het FAPK, het Prins Bernhard Fonds, het VSB Fonds, het BUMA Fonds, het ThuisKopie Fonds, div. kleine fondsen, Gemeente Leeuwarden, Provincie Fryslân en diverse bedrijven en organisaties.

Het is na de opera Rixt uit 1995 de tweede muziektheaterproductie die door de Stichting wordt uitgebracht. Opnieuw is gekozen voor de regie van Peter te Nuyl en vormgeving van Mirjam Grote Gansey.

Stichting RIXT wil met haar producties bijdragen aan het culturele productieklimaat in het Noorden van het land.


Stichting Rixt © 2004